Ilja

Duiken op vakantie
Met haar vriend Menno

Onder water denk je aan helemaal niks. Dat is wat Ilja zo heerlijk vindt aan duiken. Oh, en zeepaardjes spotten!

Ilja en haar vriend Menno zijn dol op duiken. Ze hebben het duikvirus zeven jaar geleden opgelopen in Bali. “Via Karin van Ilka’s Reizen hadden we een reis naar Indonesië geboekt”, vertelt Ilja. “In Bali zijn we toen gaan snorkelen. Dat vonden we zo mooi, daar wilden we meer uit halen!”

Duikvakanties

Duiklessen volgden en inmiddels zijn Ilja en Menno iedere zomer wekelijks onder water in de Grevelingen en Oosterschelde te vinden. Hun buitenlandse reisbestemmingen kiezen ze nu uit op geschikte duikplekken. “We zijn al naar Egypte, Curaçao en Bonaire geweest. Dit zijn gewoon dé duikplekken. De reis laten we steeds door Ilka’s Reizen boeken. Ze denken dan altijd goed met ons mee, bijvoorbeeld door een accommodatie te kiezen met veel ruimte, zodat we onze duikspullen ergens te drogen kunnen hangen.”

Bonaire op 1

Bij Ilja en Menno staat Bonaire met stip op 1 als beste duikbestemming. “Bonaire is altijd mooi en je kunt er helemaal je eigen gang gaan. Waar je op andere plekken vaak verplicht bent om met begeleiding te duiken, zijn er in Bonaire wel tachtig duikstekken waar je zelf naar toe kunt gaan. Dat is echt heel relaxed. En er is direct vanaf de kant al ontzettend veel te zien. Voor snorkelaars is het daarom ook heel leuk. In Egypte is dat anders. Dan moet je vaak kilometers de zee op en dan zie je soms alleen maar een blauwe wereld met grote beesten.”

Duiken, duiken, duiken

De gemiddelde vakantiedag van de twee duikfanaten bestaat uit wakker worden, ontbijten, duikstek uitkiezen, erheen rijden, een dik uur duiken, uitrusten, lunchen, een tweede duik en vervolgens inpakken, terug naar de accommodatie, eten en vroeg naar bed om de volgende dag weer fris op te staan voor een nieuwe duikdag. “Om de drie dagen houden we een rustdag, want duiken is best intensief”, legt Ilja uit. “En 48 uur voor vertrek mag je vanwege het luchtdrukverschil niet meer duiken, dus dan doen we ook andere dingen.”

 

Zeepaardje!

In Bonaire zijn dat bijvoorbeeld tripjes naar het Nationaal Park. “En een eilandtour is daar ook heel mooi. Dat is ook weer het fijne aan Bonaire. In vergelijking: in Egypte kom je over het algemeen niet van je resort af.” Maar het meeste genieten ze toch echt onder water. “Het is zo mooi en onder water denk je aan helemaal niks. Iedere duik zie je wel weer iets nieuws. Een octopus of een schildpad bijvoorbeeld of een zeepaardje. Als ik die laatste zie, word ik altijd zó enthousiast en blij dat ik spontaan onder water ga praten. Menno weet dan meteen wat er aan de hand is.”

Verlanglijstje: walvishaai en dolfijnen

Menno komt dan vaak aansnellen om er foto’s en video’s van te maken. “Ik ben de ontdekker en hij is de filmer”, legt Ilja uit. “Hij zou ooit nog wel eens een walvishaai willen vastleggen, maar we moeten nog uitzoeken waar die het meest voorkomen. Het liefst op een plek waar ook dolfijnen zijn, want die staan hoog op mijn verlanglijstje.”

Even geduld

Dus de volgende duikvakantie wordt binnenkort geboekt? “Nee, ik ben pas bevallen van een kindje, dus het gaat nog even duren. Maar zodra het weer kan, gaan we zeker. En dan boeken we weer via Ilka’s Reizen. Het geeft ons veel rust om te weten dat alles goed geregeld is.”

 

©
Foto’s | Ilja & Menno privé.

Schrijf je nu in voor ons digitale reisevenement!

Lorem ipsum dolor sit amet.