De grizzly’s winnen het in Canada

Dennis en Suzanne

Fly-drive rondreis
September
Met z'n tweeën

Dennis en Suzanne, twee reislustige types, hebben al heel wat van Europa gezien en houden daarnaast een bucketlist aan met verre bestemmingen die ze ooit nog eens willen aandoen. Eén van de bestemmingen op dat lijstje was West-Canada. Was, want inmiddels staat daar een vinkje achter.

“We wilden er vooral naartoe vanwege de mooie natuur en wildlife”, begint Dennis. “Het was me vooral om de beren te doen die je daar kunt spotten, maar ook de orka’s en walvissen.” “Het mooie is dat je die niet alleen tijdens excursies kunt tegenkomen, maar ook gewoon onderweg”, vult Suzanne aan. “Dat kun je je hier niet voorstellen, dat er zomaar een beer de weg oversteekt, maar daar is dat heel gewoon.”

Veel meer rust

Vooraf stippelde Dennis de route uit. “Ik zocht de belangrijkste bezienswaardigheden op en keek vervolgens in welke plaatsen we dan hoe lang zouden kunnen verblijven. Die wensen hebben we vervolgens aan Ilse van Ilka’s reizen doorgegeven en zij heeft de reis voor ons op maat samengesteld.” “We hadden wel al eens pakket-rondreizen gedaan”, legt Suzanne uit, “maar dan zit je vast aan een strak schema, moet je vaak lange stukken rijden en heb je eigenlijk altijd haast. Dankzij deze maatwerkreis, hadden we nu veel meer rust.”

Natuur: Clearwater!

De reis begon in Calgary. Dennis: “We bezochten van daaruit onder meer nationale parken, zoals het Jasper National Park en de parken in Clearwater, British Columbia. De natuur daar is echt prachtig.” Suzanne: “Misschien wel de mooiste natuur die we op onze reis gezien hebben. In Clearwater hebben we heerlijk kunnen hiken en zijn we onderweg grote watervallen tegengekomen. De eerste beren hebben we daar onderweg ook al gespot.”

Hoogtepunt van de reis

Maar de echte beer-experience kwam later pas. “Dat was aan de kust, bij Vancouver Island”, vertelt Dennis. “We gingen op een grizzlybeer-excursie en vonden een groep van zes beren die lekker op het gemakje rondliepen en een visje opaten. We hebben er urenlang naar gekeken. Zo gaaf! Dat was voor mij echt het hoogtepunt van de reis. Dat én de orka’s. We gingen op walvistocht en normaal heb je dan een kans van 1 op 50 om orka’s te treffen. Wij troffen ze.”

Alle verwachtingen overtroffen

“En hoe!”, reageert Suzanne. “Normaal blijven ze een paarhonderd meter bij de boot vandaan, maar nu zwommen ze vlak langs ons, zelfs met drie baby-orka’s erbij. Waar je eerst een glimp van ze hoopt op te vangen, kun je ze nu bijna aanraken. Zo bijzonder! En verder waren er ook nog twee bultruggen en zijn we een groep van wel honderd zeeotters tegengekomen.” Dennis: “Je hoopt van tevoren dieren te zien, maar dit overtrof alle verwachtingen.”

Zo’n zelfde overtref-moment maakten ze een keer onderweg mee, toen zomaar uit iemands achtertuin een beer de weg overstak. “Je eerste reactie is dan: pak de camera!”, vertelt Dennis. “Je kunt het je gewoon niet voorstellen, dat dit echt gebeurt.”

Immenser en blauwer

Ook tussen al die hoogtepunten door, genoten Dennis en Suzanne volop. Dennis: “In Canada heb je echt het puur natuur gevoel. Overal ben je in mooie natuur, niet alleen in de nationale parken. Het is heerlijk om er gewoon lekker zelf op uit te gaan.” En Suzanne: “Het landschap is zoveel groter en immenser en de meren zijn zoveel blauwer dan je je vooraf kunt voorstellen. Echt heel mooi. En daarnaast zijn er ook veel gezellige plaatsjes met leuke restaurants, vooral aan de kust.”

 

Aardig en behulpzaam

“Wat ons ook echt opviel aan Canada, was hoe aardig en behulpzaam de mensen daar zijn”, vertelt Dennis verder. “Ze zijn geïnteresseerd in je reis en altijd bereid om je te helpen. Zo hebben we een kwartier staan kletsen met vissers. Ze waren aan het werk, maar namen graag de tijd om ons tips te geven. Tijdens het hiken hadden we eenzelfde ervaring met mannen die aan een pijplijn werkten. Ze gaven tips en vroegen of we toch wel genoeg water voor de trip bij ons hadden, anders hadden zij nog wel wat voor ons.”

Ja!

Als kers op de taart van deze onvergetelijke reis, vroeg Dennis Suzanne ten huwelijk. “Ik had de ring al dagen op zak en dacht het aanzoek in een nationaal park te gaan doen, maar daar was het steeds te druk met andere toeristen. Na een week kwamen we onverwachts bij een mooi meertje terecht, de ideale plek voor een aanzoek, echt een verborgen pareltje, maar ik had op dat moment de ring niet bij me. Dus stelde ik voor om de volgende dag daar te gaan ontbijten. Terwijl we daar die ochtend in het zonnetje op de steiger aan het meer zaten, met vissen die rondom ons boven het water uitsprongen, heb ik haar gevraagd.”

En Suzanne zei… “Ja! De natuur, de grizzlyberen en orka’s waren prachtig, maar dit was voor mij toch wel echt een persoonlijk hoogtepunt van deze bijzondere reis.”

 

©
Foto’s | Dennis & Suzanne privé.

Schrijf je nu in voor ons digitale reisevenement!

Lorem ipsum dolor sit amet.