De mooiste routes van Noorwegen

Wies & Lenie

Rondreis met de camper
Juni
Met z'n 2-en

Uitgestrekt en ongerept. Als een landschap daaraan voldoet, is het de ideale vakantiespot voor Wies en Lenie. Scandinavië is dan ook niet voor niets een van hun favoriete vakantiebestemmingen.

“We zijn er al verschillende keren geweest en ook afgelopen lente hebben we weer drie weken rondgetrokken in Noorwegen en Zweden”, vertelt Wies. En Lenie: “Het landschap, de natuur, de rust en de ruimte is waar we daar zo van genieten. En je hebt er buiten het hoogseizoen nauwelijks verkeer op de weg, dus het is ook heerlijk rustig rijden.”

Met de camper

Wies en Lenie reizen namelijk met een camper. Wies: “De laatste tien jaar reizen we eigenlijk altijd op die manier. We huren dan steeds een camper ter plaatse. Of eigenlijk: die laten we huren door Ilka’s Reizen. Zij boeken voor ons ook de vlucht erheen. Je kunt dat misschien ook zelf op internet regelen, maar ik vind het fijn dat zij, met hun kennis van zaken, dit doen. Als er een keer iets is, kun je op hen terugvallen.”

Route al volledig uitgestippeld

Het tweetal vloog naar Stockholm, waar de camper al voor hen klaarstond. Wies: “We wisten precies waar we vervolgens heen wilden. Dat zoek ik allemaal vooraf op via Google. Dat vind ik zo leuk om te doen, daar stort ik me twee maanden van tevoren volledig op. In dit geval reden we de grens over richting Trondheim in Noorwegen. Van daaruit zakten we kris kras naar het zuiden richting Stavanger en vervolgens via Oslo weer naar Stockholm. Mooie stad trouwens, Stockholm, met zijn oude centrum en authentieke smalle straatjes.”

Het mooie aan Noorwegen

De route ging deels over de Trollstigen, ofwel ‘Trollenladder’. Het is één van de bekendste panoramische routes van Noorwegen. Wies: “Je rijdt door de bergen en geniet van de mooiste uitzichten. De natuur is echt geweldig. De ene keer word je verrast door groen, de andere keer door een soort maanlandschap en dan, als je een tunnel uitrijdt, zit je zomaar ineens in de sneeuw. Dat vind ik ook het mooie aan Noorwegen, de diversiteit van het landschap.”

Verrassingen onderweg

Wies en Lenie rijden iedere dag urenlang. Lenie: “We vertrekken meestal om een uur of tien en rijden door tot een uur of vier. Onderweg stoppen we natuurlijk vaak om wat rond te kijken, een wandelingetje te doen, wat te eten of een kopje koffie te drinken. Dat is het fijne van een camper, je hebt alles bij de hand. Ik kan tijdens de reis ook eindeloos genieten van velden vol paardenbloemen, leuke rode huisjes met gras op de daken en mooie meren, rivieren en watervallen. Je wordt altijd weer verrast door de natuur. En soms ook door een kudde schapen op de weg. Ach, hoort erbij, dan neem je gewoon weer even een rustpauze.”

Boordevol tips

Na het rusten rijden ze weer door en zo zijn ze al op de mooiste plekjes van Noorwegen terechtgekomen. Ze zitten dan ook boordevol tips. Wies: “Wanneer je in de buurt van Flamm bent, ga dan eens mee met het treintje de berg op. Die gaat echt heel steil omhoog. Het is een van de mooiste routes ter wereld, zeggen ze. En volg ook de Atlantic Way aan de westkust. Bij deze route rijd je kilometerslang over bruggen van eiland naar eiland. Ook een prachtige ervaring. Oh, en nog een belangrijke tip: rijd nergens te hard want ze controleren veel en beboeten zwaar.”

En Lenie: “Ga ook eens naar het Dalen Hotel, een van de oudste houten hotels van Noorwegen, en vraag of je er een kopje koffie mag drinken. We kregen deze tip van een campingeigenaar. Het is een heel chique hotel met de sfeer van vroeger en mensen in kostuum. Daar gingen we dan, in onze korte broek over de rode loper. Het was echt een beleving. En zo is eigenlijk heel Scandinavië een fantastische beleving. Echt een aanrader als je net als ons van ongerepte natuur en rust houdt.”

 

©
Foto’s | Wies & Lenie privé.

Schrijf je nu in voor ons digitale reisevenement!

Lorem ipsum dolor sit amet.