Jeroen en Eline

Rondreis
November
Met z'n 2-en

Je bent in Guatemala. Het is nacht, donker. Je loopt van het tentenkamp hoog op de berg nog verder naar boven. Daar sta je dan, op 3900 meter hoogte, te staren naar een actieve vulkaan. Onder je zie je de rode lava deinen, je voelt de hitte en iedere twintig minuten is er een uitbarsting. Poef! Kun je het je voorstellen? Jeroen en Eline wel. Zij stonden er afgelopen najaar.

“Het was magisch en angstaanjagend tegelijk”, kijkt Eline op dat bijzondere moment terug. “Je voelt je echt on top of the world!” En Jeroen: “Het was echt onvergetelijk. Ik kon er uren naar kijken, zo mooi. Dat vond ik trouwens ook van de Mayaruïnes. Het was cool en onwerkelijk tegelijk om te beseffen dat die enorme gebouwen zoveel jaren geleden gemaakt zijn zonder tools en dat er koninklijken leefden. Het was bijna tastbaar.”

Enorm veel indrukken

Jeroen en Eline trokken in drie weken tijd een groot deel van Guatemala rond en beleefden nog veel meer prachtige momenten. Eline: “We hebben echt superveel gedaan en gezien, zijn naar meer dan tien plaatsen gereisd en hebben enorm veel indrukken opgedaan. Zoveel dat we op dag drie al niet meer goed wisten wat we op dag één gedaan hadden. Guatemala is zó divers. Je hebt er de vulkanen en ruïnes, maar ook de natuur met jungle, highlands en meren en een heel uiteenlopend klimaat.”

Alles klopte

Het tweetal bezocht alle (drukke) toeristische hotspots, maar genoot tegelijkertijd van een intieme beleving. “Karin en Ilse hadden de reis echt perfect gepland’, vertelt Eline. “We hoefden ons nergens zorgen over te maken en alles klopte. Zo was bijvoorbeeld gepland dat we vroeg een park in gingen, een uur eerder dan de rest, waardoor het lekker rustig was en heel persoonlijk aanvoelde. Dat maakte het een extra bijzondere beleving.”

Bomvol belevingen

Over bijzondere belevingen gesproken, daar zat de reis bomvol mee. De begeleide tocht in de waterbronnen en grotten van Semuc Champey hoort zeker in het rijtje thuis. “We zwommen met een kaarsje door het water in de grotten, dat was echt heel mooi”, vertelt Eline. “En heel wat anders, maar zeker ook bijzonder, was de overtocht met het pondje. Wij denken dan aan een grote solide boot, maar daar was het een klein motorbootje waar onze auto maar net op paste. Dan ben je blij als je aan de overkant staat hoor!”

Onbeschrijfelijk mooi

Eline noemt enthousiast nog meer bijzondere momenten op. “We waren bij een Mayatempel. Aan de ene kant ervan lag een grote rivier, aan de andere kant de jungle. We zaten er met zo’n 15 á 20 andere toeristen te wachten tot de zon zou ondergaan. Toen het zover was, ging iedereen als vanzelf steeds zachter praten tot het ineens compleet stil was en iedereen van het moment genoot. Door de stilte kwamen de geluiden van de jungle, zoals die van de apen, helemaal tot leven. Op dat moment heb je het gevoel dat je de hele wereld aankan, zo onbeschrijfelijk mooi.”

Dicht bij de cultuur

En ach, we doen er nog eentje: de kookworkshop die Jeroen en Eline bij een Guatemalaans gezin volgden. “Van tevoren had ik niet verwacht dat dit zo’n bijzondere ervaring zou worden”, begint Eline. “We kwamen bij die familie thuis en volgden de workshop bij de moeder des huizes. Ze nam ons mee en liet ons helpen. Daarna aten we bij haar thuis, waar de kinderen bij waren en de kippen om ons heen liepen. We voelden ons echt dicht bij de cultuur en hebben bovendien nergens zo lekker gegeten.”

Met handen en voeten

De enige uitdaging was de taalbarrière. Jeroen: “Omdat wij geen Spaans kunnen, moesten we met handen en voeten communiceren. Maar dat was eigenlijk best heel gaaf. De mensen in Guatemala zijn heel vriendelijk en nemen de tijd voor je. Ze staan ook open om jouw verhaal te horen.” En Eline tot slot: “Het is een trots volk, dat graag laat zien hoe het leven in Guatemala is. Dat is heel mooi om te merken.”

 

©
Foto’s | Jeroen & Eline privé.

Schrijf je nu in voor ons digitale reisevenement!

Lorem ipsum dolor sit amet.