Herinneringen maken in Denemarken

Bart

Autorondreis
Augustus
Met Ilse, en 2 dochters van 0 en 6 jaar

Heb je wat in de pap te brokkelen qua vakantieplannen als je samenwoont met een reisadviseur? Ja hoor, het heeft volgens Bart (partner van Ilse van Ilka’s Reizen) vooral voordelen. De reis naar Denemarken was bijvoorbeeld een absolute topper.

“We hadden Denemarken al jaren op ons verlanglijstje staan, vooral vanwege de natuur daar, en afgelopen zomer was het zover. We kozen voor een rondreis met de auto. Dan kun je lekker zelfstandig je plan trekken.”

Dan moet je wel eerst een goed plan hebben, waar je heen wilt en wat je wilt zien. “Zelf had ik daar wel ideeën bij, maar ik zit natuurlijk in de luxe positie dat Ilse reisadviseur is. Zij weet altijd nog wel wat extra’s om te zien of te doen. De eerste plek waar we startten, was meteen raak. Het was aan de oostkant van Denemarken, bij Stevns Klint, een reeks grote krijtrots kliffen. We zaten in een leuk, klein huisje en er was ook voor onze kids van alles te doen.”

 

Met de kids

De jongste was nog geen jaar oud en de oudste zes jaar. Best een avontuur om met twee jonge kinderen op rondreis te gaan. “Dat ging hartstikke goed. Onze oudste wil altijd graag overal mee naartoe. Ze gaat graag mee wandelen, houdt erg van avontuur en geniet van borrelen. Voor haar is dat een frisje met een stukje appeltaart trouwens 😉 De jongste lag prima in de draagzak. En in Denemarken is iedereen heel relaxed met kinderen. Dat viel me echt op.

Zo waren we ook een keer in een Vikingdorp en bezochten daar een museum. Dat was niet zo’n stoffig en oubollig museum waarin je je amper durft te bewegen, maar een leuk, kindvriendelijk en interactief museum. Natuurlijk zijn we ook naar Legoland gegaan. Daar moet je gewoon heen als je in Denemarken bent. Ik vond het echt een leuk attractiepark en onze oudste heeft er een toptijd gehad.”

Echte natuur

Ook Ilse en Bart zelf beleefden een toptijd in Denemarken. “Het mooiste, vind ik, is dat je echt in de natuur staat. Geen aangelegd natuurpark met gladgestreken schelpenpadjes, maar ruwe natuurlijke weggetjes vol stenen en wortels, waar je zelf je weg in kunt zoeken. Dat is zo’n andere beleving! Ik raad het iedereen aan: geniet van dat marktpleintje in het dorp of dat terrasje in de stad, maar trek er vooral ook op uit. Loop gewoon eens een uur naar links op de kaart en zie wat je tegenkomt.”

Gewoon lekker niks

In Nederland zou dat zijn ‘landbouwvelden’, ‘wegen’ en ‘een wandelbos’. “In Denemarken niet. Daar sta je meteen in de echte natuur. Zo kwamen wij een keer tijdens een wandeling van een uur bij een mooi watertje terecht. We vonden een steigertje en zijn daar een uur lang rustig gaan zitten. In de rugzak hadden we een knabbeltje en drankje bij en verder was er gewoon lekker niks. Niks anders dan in de natuur zijn, de kids die stapeltjes bouwen van stenen. Wat heb je nog meer nodig?”

Mooiste moment

Was dit het mooiste moment van de reis? “Nee. Het mooiste moment was toen we vanaf een vakantiepark een stukje gingen wandelen, bij een fjord uitkwamen, daar een prachtig uitzicht hadden bij ondergaande zon en we ook nog een kudde damherten tegenkwamen. De oudste heeft het er nog over. Het zijn van die momenten waarop je de mooiste herinneringen maakt.”

Drie verschillende eilanden

Die herinneringen zien er overal in Denemarken anders uit. “We hebben vanaf de oostkust westwaarts Denemarken doorkruist, van Stevns Klint naar Middelfart naar Ribe. We zijn dus op alle drie de eilanden van het land geweest. De ene regio staat bekend om zijn krijtrotsen, de andere om zijn dennenbossen en de derde om zijn steden. Je wordt dus steeds op iets anders getrakteerd.”

Zelf geniet Bart het meest van de natuur eromheen. “De uitgestrektheid. Het feit dat je urenlang rond kunt wandelen zonder iemand tegen te komen. Maar ook de vriendelijke mensen. Je kunt makkelijk met ze communiceren, want ze kunnen Engels, en ze nemen graag de tijd om je iets uit te leggen. Dat maakt Denemarken een heel gemoedelijk en fijn vakantieland.”

 

©
Foto’s | Bart & Ilse privé.

Schrijf je nu in voor ons digitale reisevenement!

Lorem ipsum dolor sit amet.