Porto – knus, mooi en vooral ook lekker!

Linda

Citytrip Porto
September
Met Ilse, haar zus

Je zult voor je 30ste verjaardag maar een stedentrip cadeau krijgen… het gebeurde mij, Ilse. Mijn lieve zus Linda gaf me een cadeaubon en had er al plaatjes van de Portugese stad Porto bij gedaan, omdat ze wist dat ik waarschijnlijk die stad zou uitkiezen. Dat deed ik ook. Ik wilde er al zo lang heen! Het werd een onvergetelijke reis. Linda vertelt erover.

“Normaal bereid ik een reis altijd op en top voor, maar dit keer niet. Helemaal niks voor mij eigenlijk, maar ja, met een reisadviseur als zus ging het eigenlijk vanzelf. Ilse had zelfs nog een excursie als verrassing voor mijn verjaardag erbij geboekt. Pas toen we in Porto waren, vertelde ze me wat het was.

Net als op de plaatjes

Wat de verrassing was? Even geduld nog. Eerst wat over onze aankomst in Porto. Het is, net als op alle plaatjes die je er vooraf van ziet, een supermooie stad met knusse straatjes, gezellige pleintjes en gekleurde huisjes. Maar weet je wat het ook is? Een stad met flinke hoogteverschillen. Dat betekent niet alleen een conditietest, maar ook een uitdaging in de navigatie. We wilden allereerst lekker gaan lunchen en liepen via Google Maps naar de plek van onze bestemming. Op het moment van ‘u heeft uw bestemming bereikt’ zagen we echter niks. Het restaurant bleek 150 meter lager te liggen…

Douro vallei

Goed, dan de verrassing. Die bleek een excursie naar de Douro vallei te zijn, een prachtig gebied met eindeloze wijngaarden. De trip erheen was met de trein door de vallei en duurde twee en half uur. Normaal zou ik dat vreselijk lang vinden, maar het uitzicht was zo fantastisch mooi, dat we er vooral van genoten. Overal om je heen zie je daar boompjes met druiven, authentieke wijnboerderijen en van die hele ouderwetse vrachtwagentjes, vol met druiven. Zo mooi!”

Nooit meer weg

De hele dag waren we in de vallei op pad met een gids. We kregen ook een heerlijke vier-gangenlunch bij een boerderij en kwamen bij leuke winkeltjes en boerderijmuseums met vaten port van wel 150 jaar oud. Maar het allermooiste moment, van heel de reis wel denk ik, was een momentje van rust tijdens de wijnproeverij in de tuin van een boerderij/restaurant. We zaten er in de volle zon, glas rode wijn, kaasplankje erbij en een kilometers ver uitzicht over de wijnvallei. Je zag of hoorde verder niemand. Het voelde als het eind van de wereld. Hier hoefde ik nooit meer weg.

Uitzicht over de bruggen

Een andere heel mooie plek was in Porto, bij een restaurantje aan het water, uitkijkend over de vele bruggen. We streken er neer voor de lunch rond twee uur ’s middags en zijn er gebleven tot het weer bijna etenstijd was. Zo mooi was het daar.

Eat, drink, rest, repeat

Je zult zo onderhand misschien denken: hebben die meiden nog meer gedaan dan eten en drinken? Nou, nee, niet echt. Ik ben niet zo geïnteresseerd in kerken en zo. Lekker eten, drinken en uitrusten vind ik heerlijk. En als ik het daar dan toch (weer) over heb, een tip: ga eten bij de restaurantjes in straatjes achteraf. Dat zijn de beste. Net als de winkeltjes en boetiekjes. Die heb je daar ook volop.

Dus als je -net als ik- houdt van een relaxte vakantie met heerlijk eten in een prachtige omgeving – en je bij voorkeur ook kan genieten van een goed glas wijn/port – dan is Porto zeker een aanrader!”

 

©
Foto’s | Ilse & Linda privé.

Schrijf je nu in voor ons digitale reisevenement!

Lorem ipsum dolor sit amet.