Van tropische naar ijs-vakantie

Jeroen en Sophie

Januari
Met z'n 2-en

Indonesië was het plan, corona de stoorzender. Dus gingen Jeroen en Sophie op zoek naar een bijzondere bestemming binnen Europa. Die vonden ze in de combinatie Zweeds Lapland – Noorwegen. Het werd een reis om nooit te vergeten.

Lapland, het Noorderlicht, het IJshotel en iets met sneeuwhonden. Met dat verlanglijstje gingen Jeroen en Sophie naar Ilka’s Reizen, zoals ze dat al eerder hadden gedaan. Jeroen: “Ilse en Karin komen altijd met een mooi maatwerk reisvoorstel, met extra tips en ideeën voor mooie plekjes om te bezoeken en activiteiten om te doen. Ook dit keer hebben ze ons positief verrast en was alles weer top geregeld.”

Verrassend leuk Stockholm

De reis begon in de Zweedse hoofdstad Stockholm. Sophie: “We vonden Stockholm echt verrassend leuk. We zaten in de pittoreske wijk Gamla Stan en hebben genoten van de gezellige fika-tentjes, een mooie boottocht en het unieke VASA museum waar een compleet schip uit 1600 te zien is.”

Enerverend versus serene rust

Met de nachttrein vertrok het tweetal een dag later naar Abisko in Zweeds Lapland waar ze een paar nachten in een cottage verbleven. Van hieruit hebben ze fantastische activiteiten gedaan: een sneeuwscooter safari en ijsvissen. Twee heel verschillende belevenissen, de ene actief en enerverend, de andere uitzonderlijk rustig en sereen. Sophie: “Tijdens het ijsvissen zit je met z’n tweeën op een enorme ijsvlakte met een vuurtje erbij en in de lucht zie je heel mooie kleuren. Het was zo ontspannend en mooi, echt genieten!”

Icehotel

Met een volgende treinreis gingen Jeroen en Sophie van Abisko naar Kiruna, richting het Icehotel. Jeroen: “Ook dit was weer een prachtige beleving, heel bijzonder. Het ijshotel is erg mooi en vooral ook heel stil. En alles is natuurlijk volledig van ijs. Je drinkt een drankje uit een glas van ijs aan de bar die ook volledig van ijs gemaakt is en slaapt in een slaapzak op een bed van ijs.”

Sami & rendieren

Na de bijzondere overnachting stond een bezoek aan een nederzetting van de Sami, de inheemse bewoners van Lapland, op de planning. Jeroen: “Jonge Sami vertelden over hun cultuur en we konden meerijden in een slee met rendieren. Ook dat was weer mooi om mee te maken.”

Luxe reizen & actief wandelen

Per trein en luxe Poolbus reisden ze vervolgens comfortabel door naar het Noorse Narvik en vervolgens Tromso, twee vrij toeristische steden van waaruit ze opnieuw de mooiste activiteiten ondernamen. Een sportieve sneeuwschoenwandeling bijvoorbeeld. Sophie: “Je wandelt door een prachtig sneeuwlandschap met veel bomen en hoogteverschillen. Weer een heel andere beleving dus dan bij het ijsvissen. Maar ook weer zó mooi!”

Husky safari

Diezelfde dag lieten de twee zich opnieuw van hun sportieve kant zien tijdens de husky safari. Jeroen: “Je zou misschien denken: je gaat op die slee zitten en rustig om je heen speuren naar het Noorderlicht, maar we moesten echt even aan de bak, de slee voortduwen om de honden aan de gang te krijgen, de slee afremmen als ze te enthousiast werden. Het was heel spectaculair, maar dus ook best heel actief.”

 

Noorderlicht

Hebben ze het Noorderlicht wel gezien? “Je moet ontzettend veel geluk hebben om dit met het blote oog te kunnen waarnemen”, begint Jeroen. “We waren met een kabelbaan naar een hoog punt gegaan, op een soort van Noorderlicht-experience, inclusief diner op de berg”, verhoogt hij de spanning nog even. En dan de anticlimax: “Het was helaas bewolkt.” Maar… “Op een dag hadden we alsnog geluk en barstte er een Noorderlicht spektakel boven ons los van heb ik jou daar! We hebben ons laten vertellen dat het in 10 jaar tijd niet meer zo mooi was geweest.”

Heerlijk gevoel van vrijheid

Sophie zal dat moment nooit vergeten. “Het ging uren door, gewoon aan onze achterdeur eigenlijk. Zo mooi! Het overtrof al mijn verwachtingen. En dat deed eigenlijk heel de reis. Alles was zo ongelofelijk mooi. Ik heb een heerlijk gevoel van vrijheid ervaren door de prachtige omgeving en activiteiten, maar ook doordat we niet met een groep reisden, maar lekker ons eigen ding konden doen.”

Walvis-excursie

Op de voorlaatste dag van deze mooie reis stond ze nog een laatste bijzondere ervaring te wachten: de walvis-excursie. Sophie: “Ook hierbij hadden we het geluk weer aan onze zijde. We kwamen in een groep van honderden orka’s terecht. Ze waren druk aan het jagen op haringen. Zo mooi om mee te mogen maken, echt onvergetelijk. Dat was trouwens heel deze reis. Dit vergeten we nooit meer.”

 

©
Foto’s | Jeroen & Sophie privé.

Schrijf je nu in voor ons digitale reisevenement!

Lorem ipsum dolor sit amet.