Water, ijs en vuur… IJsland

Ronald

Fly-drive met een 4x4
Oktober
Met z'n zus of dochter

Het land van water, ijs en vuur. Zo vat Ronald Cornelis IJsland samen en we zouden het zelf niet beter kunnen omschrijven. Ronald is zo van dit bijzonder veelzijdige land onder de indruk, dat hij er al drie keer is geweest, een keer met zijn dochter en twee keer met zijn zus. Hij vertelt er enthousiast over.

“Water, ijs en vuur, je komt het in IJsland echt overal binnen een uurtje rijden tegen. Het ene moment zie je een grote waterval, even later kom je aan bij een gletsjer en weer wat verderop sta je aan de voet van een vulkaan. Dat maakt IJsland echt super bijzonder. Dat én het ruige, lege landschap. Er wonen maar 370.000 mensen in heel IJsland, terwijl het ongeveer driemaal zo groot is als Nederland. In het toeristenseizoen is het natuurlijk op de geijkte plekken wel druk. Maar als je in het naseizoen gaat, kom je onderweg vaak urenlang bijna niemand tegen.

Noorderlicht

Een voordeel van IJsland in oktober, is dat IJsland dan bij uitstek geschikt is om het Noorderlicht te aanschouwen. Je kan vooraf de kans en sterkte als een soort weerbericht opvragen. Dat wordt dan weergegeven tussen de nul en tien. Eenmaal hebben we sterkte acht meegemaakt en een fantastisch Noorderlicht-spektakel gezien, op een verlaten plekje op een berg in het Noorden van IJsland. Bijzonder indrukwekkend!

Super relaxed

Het noorden van IJsland vind ik sowieso het mooist. Het liefst slaap ik dan in een appartement aan de haven in Akureyi. Een appartement voelt een beetje als een thuishaven, vind ik, en Akureyi is een fantastische stad van waaruit je allerlei dagtrips kunt doen. Ilse of Karin van Ilka’s Reizen zoekt vooraf altijd alles voor me uit. Dat is fantastisch. Ook gewoon het idee dat er iemand achter de schermen is waar je, als er iets mis is, op kunt vertrouwen, vind ik super relaxed.

Walvissafari

Vanuit Akureyi kun je allerlei dagtrips maken, bijvoorbeeld ook een walvissafari. Bij zo’n walvissafari spot je de walvissen meestal op een paarhonderd meter afstand, maar wij hadden een keer het geluk dat er een grote bultrug vlak naast de boot kwam zwemmen. Het dier was groter dan onze 15-meter lange boot. Dat moment zal ik nooit vergeten.

Tip: neem B-wegen

De hele kustlijn van IJsland is trouwens onvergetelijk mooi, vooral in het noorden. Daar komen de bergen tot aan de kustlijn. Maar ga zeker ook het landschap in. Mijn tip is: volg niet sec Route 1 (de ringweg nr. 1, ofwel de toeristische route), maar neem regelmatig B-wegen. Dan kom je in het echte ruige landschap van IJsland. Weg van de wereld. Geweldig mooi!

En als je durft: F-wegen

Zelf zoek ik ook graag de zogenaamde F-wegen op. Ruige wegen waar je alleen met een 4×4 over kunt rijden. Je komt via deze achterafweggetjes op de meest prachtige plekken terecht. Ik weet nog goed hoe we tijdens het rijden een keer een beekje tegenkwamen. De waterdamp kwam er vanaf. Ik stopte en voelde aan het water. Het was, schat ik in, wel 38 graden. Terwijl het regende en buiten zo’n 5 á 6 graden was, ben ik in m’n onderbroek in dat warme beekje gaan zitten. Daar heb ik, met het uitzicht over de kustlijn, wel zeker een half uur gezeten. Een supermooie ervaring.”

 

©
Foto’s | Ronald privé.
Video | Visit Iceland (Business Iceland)

Schrijf je nu in voor ons digitale reisevenement!

Lorem ipsum dolor sit amet.