Kim

Citytrip Praag
Oktober
Met haar zussen en moeder

Praag wordt jaarlijks door miljoenen toeristen bezocht. Vier daarvan waren afgelopen herfst Kim, haar twee zussen en haar moeder. Kim vertelt hoe zij hun vierdaagse citytrip ervaren heeft.

“Je zou kunnen stellen dat ik niet de meest ideale persoon ben om over Praag te vertellen. Ik kwalificeer als wat ze noemen een cultuurbarbaar. Geef mij maar natuur, daar heb ik meer mee. Maar ja, als je samen met je zussen je cultuur-minnende moeder een citytrip voor haar 75e verjaardag cadeau doet, moet je er toch aan geloven. Verrassing: het werd – ook voor mij – een fantastische reis!

Oeps

Het was al vijf jaar geleden dat ik op reis was geweest. Ik maakte dan ook de gekende beginnersfouten: een bus haarlak in m’n handbagage en pinnen op het vliegveld. Niet doen, zo ontdekte ik aan het chagrijnige gezicht van de securitymedewerker die opzichtig met zijn ogen rolde, ‘heb je weer zo’n nitwit’, en de snelheid waarmee mijn euro’s minder waard waren geworden na één pintransactie.

Op verkenning

Gelukkig stond een vriendelijke taxichauffeur ons op te wachten om ons naar het fijne appartement te brengen dat Ilse van Ilka’s Reizen voor ons had uitgezocht. Koffers neerploffen, Google Maps aan en hop, op verkenning. We kwamen meteen al goed in de sfeer omdat ons appartement vlakbij de Moldau lag. Dat is de brede rivier dwars door Praag waar mooie, authentieke bruggen over liggen. Ook van de prachtige huizen met de gekleurde gevels werd ik instant vrolijk.

Pivo en Trdelnik

Van reizen word je ook dorstig, dus de eerste Pivo’s (bier) werden door mijn zussen al snel besteld. Het zouden niet de laatste van deze trip zijn. We wandelden verder en vroegen ons af wat die ‘Trdelniks’ toch waren. Overal zag je kraampjes en kleine pandjes van waaruit ze verkocht werden. Later ontdekten we dat deze kokervormige dingen heerlijke cakejes waren, gevuld met de lekkerste vullingen. Die moet je gegeten hebben als je in Praag bent geweest!

Must sees

Andere must sees zijn de Astronomische klok, de Kruittoren, de Karelsbrug, het Stedelijk Museum, de Joodse wijk en het Gouden Straatje. Het zullen er vast nog meer zijn, maar mijn niet-culturele brein heeft dit rijtje onthouden. Best al knap, vind ik zelf. De Astronomische klok vond ik vooral fascinerend vanwege zijn ingenieuze techniek, de Joodse wijk vanwege de begraafplaats die hoog lag omdat de lijken eronder gestapeld waren en het Gouden Straatje omdat de gekleurde mini-huisjes zo superschattig waren en de winkeltjes erin zo leuk.

Tip: Gouden Straatje

Bij het Gouden Straatje heb ik trouwens nog wel een tip over het tijdstip van bezoeken. Wij gingen er namelijk aan het eind van de middag heen, niet wetende dat het een behoorlijke klim vergt om er te raken en er bepaalde openingstijden gelden. Staan we dan, 16.45 uur, geopend tot 17.00 uur, maar ticketloket gesloten. Verdorie (nette versie van het origineel). Dus, volgende dag terug, dit keer iets vroeger. We komen aan rond 16.15 uur en willen een ticket kopen. ‘U kunt ook wachten tot 16.30 uur, dan kunt u gratis binnen.’ Het moment dat je beseft dat je dat hele eind voor niks twee keer hebt beklommen omdat je eigenlijk de eerste dag al gewoon had kunnen doorlopen… niet mijn beste moment in Praag.

Aanraders

Dat waren wel onze etentjes in de lokale restaurants. Met als uitschieters het vegetarisch restaurant Lehlá hlava en het supergrappig ingerichte Luka Lu. Echte aanraders. Een andere aanrader is om een fietstour te volgen bij MijnPraagTours. Onze Nederlandse gids leidde ons langs de belangrijkste plekjes en vertelde er super enthousiast over. Dankzij haar kwamen we ook voorbij de John Lennonmuur, een muur met continu veranderende graffitikunst. Het gaf een beetje een gemixt gevoel van: wat jammer en ook juist wat gaaf dat hier continu overheen gespoten wordt met nieuwe kunst.

Prachtige kleuren in de herfst

Er is dus echt enorm veel te zien in Praag, nog veel meer dan ik nu verteld heb. Maar wat op mij nog de meeste indruk maakte, waren de prachtige kleuren van de bomen in de herfst. Praag heeft namelijk best veel groen (en in de herfst ook geel, oranje en rood), grote parken en prachtige heuvels. Het Letna park bijvoorbeeld en de Petrinheuvel. Echt mooi om daar rond te wandelen en van daaruit uit te kijken over Praag en de Moldau.

De vier dagen waren zo om, maar wij genieten er nog jaren van na, dat weet ik nu al. Ook al ben ik geen cultuurliefhebber, het was een fantastische reis, eentje die ik iedereen kan aanraden.

 

©
Foto’s | Kim privé.

Schrijf je nu in voor ons digitale reisevenement!

Lorem ipsum dolor sit amet.