Tjarda

Fly-drive rondreis met een 4x4
Augustus
Met man & dochter van 10 jaar

Hij stond al een tijdje op de lijst ‘ooit nog eens doen’ van Tjarda Zuijddijk: een reis naar IJsland. Het lot besliste in 2021 dat het er tijd voor was. Door corona stonden zo’n beetje alle Zuid-Europese vakantielanden op ‘code oranje’, maar IJsland stond op groen. Dus daar ging ze, samen met haar man en dochter.

“In de zomervakantie kies je toch sneller de zon, maar nu werd het dus IJsland, even wat anders. Het grappige van IJsland is dat je daar alle seizoenen in één dag kunt treffen. Zo loop je het ene moment in de zon in je T-shirtje bij een waterval en loop je het andere moment voorover gebogen tegen de wind en regen in. We hebben het allemaal meegemaakt, maar gemiddeld genomen was het er gelukkig droog en zo’n graad of twaalf.

Enorm veel te zien

Van Ilse en Karin hadden we een boekje meegekregen met daarin een heleboel informatie over allerlei plaatsen en bezienswaardigheden. De IJslandse namen zorgden voor een uitdaging, maar wat vooral duidelijk was: er was enorm veel te zien in de korte tijdspanne van een week.

Elke keer weer een wauw-moment

Vooraf verwachtten we eigenlijk wel veel van hetzelfde te gaan zien, maar zaten wij even mis! Elke keer dat we ergens kwamen, hadden we een wauw-moment. Alles was steeds mooier dan we ooit gedacht hadden. IJsland is een en al woeste natuur met veel water. Van ruige rivieren tot kabbelende stroompjes in de mooiste kleuren blauw.

Lava ≠ lava

En lava. Overal is lava. Als je nou net als mij denkt ‘lava is lava’, dan kom je net als ik voor een enorme verrassing te staan. Lava is er namelijk in allerlei soorten. Op de ene plek vormt het een zwart strand met ‘duinen’ van rotsen en basaltblokken (tip: Reynisfjara Black Beach). Op een andere plek kom je bij vlakten met ruige lavastenen en weer ergens anders vind je heuvels van fijne lava in lagen, gevormd door erosie. Op een bepaald moment kwamen we bij de breuklijn tussen de continenten Europa en Amerika, waar zich een enorme groene kloof heeft gevormd. Daar was de lava dan weer bedekt met een dikke laag mos. En bij de gletsjers zag je soms zwart ijs van vulkaanstof.

Een soort oase

Met een 4×4 reden van prachtige plek naar prachtige plek. Natuurlijk deden we de toeristische hotspots zoals de Lavatunnel en Blue Lagoon aan, maar meer bijzonder vonden we de afwisselende, ruige natuur. Bijzonder was het moment dat we urenlang door een landschap van donker lava en mos reden en ineens in een soort oase terechtkwamen met watervallen, beekjes, grotten en prachtig helderblauw water.

Ervaar het zelf

Al die verschillende landschappen zo dicht bij elkaar, zo ruig en zo prachtig, is echt bizar om te zien. Dat kan ik niet uitleggen, dat moet je ervaren. En als je het ten volste wilt ervaren, dan raad ik je aan om je van tevoren goed voor te bereiden. Ilka’s Reizen had onze route en accommodaties perfect uitgestippeld. Mede daardoor hebben we zoveel kunnen zien. Het was een prachtig avontuur. Bedankt Ilse en Karin, voor de goede zorgen!”

©
Foto’s | Tjarda privé.

Schrijf je nu in voor ons digitale reisevenement!

Lorem ipsum dolor sit amet.